Dag van de bij!

Dag van de bij!

Het is vandaag de dag van ons favoriete beestje. De bij! Wij genieten iedere dag van alles waar de bij voor zorgt. Niet alleen bestuiven ze namelijk de bloemen van veel soorten fruit en groenten, waardoor deze vruchten kunnen groeien, ook hebben ze een belangrijke rol in het behouden van de biodiversiteit. Hoe meer soorten dieren en planten er namelijk zijn, hoe beter een ecosysteem in stand kan blijven en daarmee de soorten daarin. Ter ere van de bij zetten we vandaag zeven wilde soorten bijen uit Nederland in de schijnwerper. Lees verder en ontdek hoe schattig onze zoemende vrienden eigenlijk zijn.

Onze vliegende vrienden (klik -->)

 • Het Vosje

  Andrena Fulva

  Het Vosje draagt altijd prachtig een oranje manteltje, dit maakt haar een unieke verschijning. Als het Vosje ergens nestelt, laten ze vaak een soort mini vulkaantje achter op de plek waar ze zich nestelen. Kijk dus eens goed in jouw tuin op zanderige plekken, en wie weet spot je wel een mini vulkaan! (met een Vosje) In de gangen van zo'n vulkaantje legt een vrouwtje haar eitjes. Je kan het Vosje spotten van eind maart tot ongeveer eind mei.

 • De Akkerhommel

  Bombus Pascuorum

  De bovenkant van de rug van de Akkerhommel is best ruig behaard met een oranje/donkergele kleur vacht. De rest van het lijfje is bruin/zwart gestreept. Deze soort nestelt zich meestal tussen of in mos en graspollen. Net zoals een vogel verzamelt deze soort nestmateriaal om een lekker nestje te maken. Het is een erg veel voorkomende wilde bijensoort die van eind maart tot begin oktober te zien is. Kijk dus eens goed rond en spot deze vlieger!

 • De tuinhommel

  Bombus Hortorum

  De Tuinhommel is een erg bekende hommelsoort. Bovendien is het de hommelsoort met de langste tong! Zo kunnen ze in allerlei soorten bloemen goed nectar vinden. Kolonies van deze soort bestaan uit zo'n 50 tot 120 werkers om optimaal voor de eitjes van de koningin te zorgen. Net zoals met de Akkerhommel is deze soort vrij veel voorkomend en kan dus ook goed gespot worden in jouw tuin, of in een park in de buurt. Je kan ze zien vliegen van begin maart tot eind September.

 • de grote wolbij

  Anthidium Manicatum

  Deze lieve bij wordt helaas vaak vergeleken met een wesp of een zweefvlieg, maar het is een wilde bij! Deze bij dankt haar naam aan het feit dat ze de 'haren' van wollige planten gebruiken voor hun nestje. Deze 'harige' planten staan in veel tuinen en daar kan je de Grote Wolbij dan ook zeker zien. De mannetjes zijn erg territoriaal over hun voedselplanten en bewaken deze goed. Je spot deze leuke bij van half mei tot begin september.

 • De Asbij

  Andrena Cineraria

  De Asbij is te vinden op open zand- of leemachtige gronden, waar ze een nest graven van wel 20cm diep. Bij deze bijensoort is het niet ongewoon dat er meerdere nesten bij elkaar worden gegraven. Soms zitten er wel honderd bij elkaar! In Nederland zijn deze grote nesten echter best zeldzaam. De Asbij kan je zien vliegen van half maart tot half juni.

 • De Gehoornde Metselbij

  Osmia Cornuta

  Deze hommelachtige bij maakt haar nestjes in bestaande holtes. Een insectenhotel vinden ze bijvoorbeeld erg fijn! In 2003 stonden ze nog op de Rode lijst als 'kwetsbaar' maar sinds 2018 gelukkig niet meer. Ieder insectenhotel maakt echt een verschil, zeker voor deze soort. Waar de herkenbare hoortjes voor zijn is niet bekend, maar ze zijn wel erg schattig. Je kan de Gehoornde Metselbij spotten van eind februari tot half mei.

 • De Grote Klokjesbij

  Chelostoma Rapunculi

  Zoals de naam al laat zien, verzamelt deze bijensoort graag nectar en eten uit klokjesachtige bloemen. Net zoals de Wolbij wordt deze soort vaak niet aangezien als bij. Ze zijn ook relatief klein (8-10mm) in vergelijking met andere soorten. Ze nestelen graag in houtgangen of rietstengels en zijn dan ook in insectenhotels te vinden! De mannetjes slapen vaak in de klokjesbloemen door zich met hun kaken vast te klemmen. Je kan de Grote Klokjesbij zien slapen in bloemen van begin juni tot midden juli.

Help de bij

Hoewel het langzamerhand steeds iets beter gaat met de bij, hebben ze onze hulp nog steeds hard nodig. Wij kunnen ze het beste helpen door meer voedsel en nestel/overwinterplekken te bieden. Je zet bijvoorbeeld erg makkelijk je eigen insectenhotel in elkaar met spullen die je waarschijnlijk al hebt liggen. Check onze andere blogs voor een uitleg! Meer voedsel creëer je makkelijk met Blossombs. Onze bloembommetjes zijn speciaal afgestemd op alles wat een bij of vlinder zou willen in een bloem.

Gerelateerde berichten