Bezoekers van insectenhotels

Bezoekers van insectenhotels

Heb jij een insectenhotel in je tuin? Of ben je van plan er een op te gaan hangen? Dan ben je vast benieuwd naar welke bezoekers je allemaal kan verwachten. Wellicht zit je hotel zelfs al helemaal vol! Lees verder en leer meer over jouw gasten en hoe je van hun verblijf een vijf sterren ervaring kan maken.

WILDE BIJEN

In tegenstelling tot honingbijen leven wilde bijen solitair. Dit betekent dat ze niet op hun kolonie-genoten kunnen rekenen om de winter te overleven. Honingbijen kruipen namelijk tijdens de winter samen in één grote bal om de koningin heen. Door te trillen en te bewegen blijven ze zo allemaal lekker warm. Wilde bijen hebben deze luxe niet en overwinteren daarom vaak in hun eigen nestje. Een insectenhotel biedt voor hen een perfecte oplossing bij woningnood! 

VLINDERS

Veel vlinders overwinteren als rups, ei of pop. Ze houden zich lekker stil en wachten af tot het weer warmer wordt. Sommige vlindersoorten overwinteren echter wel in ‘vlinder’vorm. Bijvoorbeeld de dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. Zij maken maar al te graag gebruik van de vlinderkamers in jouw hotel! Om de koude temperaturen te overleven schakelen de vlinders over naar een soort winterstand; ze halen het vocht uit hun lichaam, verlangzamen hun spijsvertering en maken een soort antivries aan. Mocht je dus in de winter een vlinder in je huis zien, zet hem dan zo snel mogelijk buiten! Ze zijn op dat moment gemaakt voor de koude temperaturen, niet de warme.

ANDERE BEZOEKERS VAN EEN INSECTENHOTEL

Veel insecten gaan dood tijdens de herfst, maar hebben voor die tijd wel eitjes gelegd. Dit vinden insecten vaak ook fijn om in een insectenhotel te doen. Sommige zespotigen overwinteren echter wel. Lieveheersbeestjes bijvoorbeeld. Zij kruipen net als honingbijen samen in een bal om warm te blijven. Heb je in je insectenhotel een plek met losse bladeren? Dan kunnen daar best wat lieveheersbeestjes overwinteren. Zo zijn er nog veel andere soorten vliegjes en beestjes die maar al te graag eitjes leggen in een insectenhotel, of er zelf verblijven.

 

UITCHECKEN

Om jouw gasten (letterlijk) een vliegende start te geven als ze weer ontwaken hebben we nog een aantal tips. Plant bijvoorbeeld wilde bloemen (met Blossombs) rondom jouw insectenhotel, zodat ze lekker kunnen eten als ze wakker worden. Deze energie hebben ze hard nodig! Ook kan je, als je de eerste vlinders hebt zien vertrekken, wat rijp fruit in je tuin klaarleggen. Vlinders doen zich graag tegoed aan deze suikers.